Nasza działalność komercyjna

Analityczne Centrum Eksperckie
Analityczne Centrum Eksperckie jest jednym z kilku laboratoriów Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW, które posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji (AB 1525). Doświadczony personel i odpowiednie zaplecze sprzętowe zapewniają sprawną realizację zleceń i ważność wyników pomiarów. Laboratorium spełnia wymagania systemowe oraz techniczne normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących”.
Działalność akredytowana Analitycznego Centrum Eksperckiego obejmuje:
- badania pozostałości pestycydów w żywności i produktach rolnych techniką HPLC-MS/MS
- badania pozostałości pestycydów w żywności i produktach rolnych techniką GC-MS/MS
- badania pozostałości ditiokarbaminianów w żywności i produktach rolnych GC-MS
- badanie mikotoksyn w zbożach i przetworach zbożowych techniką HPLC-MS/MS
- badania zawartości wybranych metali w żywności techniką ICP-MS
- badania zawartości wybranych pierwiastków w wodzie metodą ICP-MS
Analityczne Centrum Eksperckie posiada w swojej ofercie akredytowane badania ponad 600 pestycydów w żywności oraz produktach rolnych z wykorzystaniem metody wielozwiązkowej (tzw. „multi”) technikami wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją tandemową spektrometrią mas (HPLC-MS/MS) oraz chromatografii gazowej z detekcją tandemową spektrometrią mas (GC-MS/MS).
Metody pojedyncze
Nasze laboratorium specjalizuje się również w wymagających analizach pestycydów polarnych metodami pojedynczymi techniką HPLC-MS/MS. Do oznaczanych związków należą miedzy innymi:
- glifosat i kation trimetylosulfoniowy,
- etefon,
- fosetyl i kwas fosfonowy,
- mepikwat i chloromekwat,
- chlorany i nadchlorany,
- jon bromkowy,
- glufosynat z metabolitami,
- parakwat i dikwat.


Zakres elastyczny akredytacji
Analityczne Centrum Eksperckie posiada elastyczny zakres akredytacji, który obejmuje analizę pozostałości pestycydów techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją tandemową spektrometrią mas HPLC-MS/MS oraz analizę pozostałości metali w żywności techniką spektrometrii mas z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej ICP-MS.